Milyonların beklediği EYT kararı çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonların beklediği EYT düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı.

Yayın: 06 Şubat 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 06.02.2023 19:36:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
204 okunma
Google News

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonların beklediği EYT düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Erdoğan, düzenleme kapsamında herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacağını ifade etti. Buna göre 1999 Eylül ayı öncesi ilgili prim ve sigortalılık süresini kapsayan herkes emekli oluyor. Söz konusu düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beştepe'de gerçekleşen toplantı sonrasında düzenlemeye ilişkin akşam saatlerinde beklenen açıklamayı yaptı. Erdoğan'ın milyonlara müjde niteliği taşıyan EYT açıklamaları şu şekilde oldu:

“EYT düzenlemesinin müjdesiyle karşınızdayız. Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT olarak bilinen düzenleme uzun ve kapsamlı çalışma sonrası nihai halini almıştır. Sosyal güvenlik sistemimizi yönelitebilir hale getirmek için çok çalıştık. 1999 eylülünde atılan adımları ülkemizin hakikatlerine uygun şekilde 2008'de daha ileriye taşıdık. Her reform beraberinde yeni tartışmaları getirmiştir. Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre yıl ve prim şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan vatandaşların talepleridir. 20 veya 25 çalışmış kişinin çok daha uzun dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Sistemin idamesine zarar vermeden ülke ekonomisinin üzerine yük bindirmemek için uzunca süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık.

Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sabit gelirli vatandaşların yanlarında olduğumuzu asgari ücret, memur ve emekli maaşı artışlarıyla gösteriyoruz. Bugün de 1999 öncesi işe başlayan çalışanların emeklilik yaşıyla ilgili beklentileri adımın müjdesiyle kendilerine desteği sergileme yoluna gidiyoruz. Devletin büyük bir fedakarlık anlamına gelen düzenlemeyle sistemi tartışmalardan arındırıyoruz.

 "HERHANGİ BİR YAŞ SINIRI OLMAYACAK"

Prim ödeme gün sayısı, sigortalılık sayısı ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Düzenleme ilk ikisini tamamlamış olup da yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Düzenlemeyi mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Her yıl istihdama 1 milyon kişiyi ekleyen ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif pasif dengesini koruyoruz. Düzenlemeyle yaklaşık 2 miyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor.  Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. 

"EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR İÇNİ PRİM TEŞVİKİ GETİRİYORUZ"

İşverenlerin kıdem tazminatı ödemelerinde güçlük çekmemeleri için KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışanların bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır.”

Muhalefetin de desteklediği EYT düzenlemesinin Şubat ayında mecliste kabul edilmesi bekleniyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.